"Holt -Rába" tanösvény
 
 

A 6 kilométer hosszú tanösvény Gyirmót határából indul és végighalad a Holt-Rába egyik ága mellett, valamint árterén. Jelzése egy fa oszlopra erősített nyíl, melyen vándorbotos alak látható.
A tájékozódást kiadvány segíti, melyet a Reflex Környezetvédő Egyesületnél lehet megkapni Győrben.
A tanösvényen kis pihenő (fapadokkal, faasztalokkal), valamint egy szintén fából készült madárvárta (lestorony) várja a túrázni vágyókat.

 

Kezelő intézmény: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Reflex Környezetvédő Egyesület, Győr Város Önkormányzata, Kisalföldi Erdőgazdaság Rt.

 

 

 

 

Xantus_János Állatkert
 
 A Xantus János  állatkert ben a   hazai és egzotikus állatokat, valamint az akváriumházat is megtekinthetjük. 9027 Győr, Kiskút LigetTelefon:96/328-267, Nyitva Márc. 15-szept. 30. 10-19 h; Okt. 1-okt. 31. 10-17 h

mail: xantus@axelero.hu 


 

Püspökerdő
 
 

A  püspökök erdeje ma hatalmas közpark, a Mosoni-Duna újonnan ásott medre két részre szakítja, de a így is Győr egyik legnagyobb, összefüggő zöldterülete. Allat - és növényvilága  megőrződött.

 

Pannonhalma A Hoteltől kellemes egy napos kirándulás - kerékpárral fél órás út.
 
 

 

A település megközelíthető: az 1-es útról, vagy az M1-es autópályáról Győrig, majd tovább déli irányban a 82-es úton, Écsnél lekanyarodunk délkeletre; vasúton: a Veszprém-Győr vonalon.

Az 1940-es években épült a gimnázium és a kollégium épülete. Az apátság helyreállítása az 1000 éves évfordulóra valósult meg.
Az apátsági domb aljában elterülő települést 1965-ig Győrszentmártonnak nevezték

Szent Márton alakja a címerképben azt is jelzi, hogy elnevezése újkori - Kazinczy Ferencnek köszönhető. Ezt megelőzően ugyanis Szentmárton volt a neve. A könyv és a szőlőfürt pedig az apátság teremtette két kultúrát köti a településhez. A régi név utal arra a feltételezésre - hagyományra, mely szerint Szent Márton nem Savariában (a mai Szombathelyen), hanem a Pannonhalma közelében lévő Sabariában született volna.

Az első bencés szerzetesek Géza fejedelem hívására 996-ban érkeztek magyar földre. Hamarosan lerakták alapjait kis missziós kápolnájuknak, miután megépítették földbe vájt, agyagba rakott vízmosta kövekből falazott, egyszerű szerzetesi celláikat. Az építkezés befejezését Géza már nem érte meg, a kis templomot István király idején, 1001-ben szentelték fel. A kolostor a XII. század elején leégett, majd 1137-ben helyreállították, kibővítették. A központi udvar (kerengő) körül szerveződő, szabályos kolostorépület a XIII. század első évtizedeiben keletkezett. Kiépítettségére következtehetünk abból, hogy 1241-ben az országot letaroló tatár hordák megtorpantak a kolostor falai előtt. 1594-1606 között a végvárrá lett kolostor hol a magyarok, hol a törökök kezén volt.

A török végleges kiűzése után megindulhatott a kolostor épületeinek rendbehozása. Különösen sokat fáradozott e téren Karner Egyed főapát, aki rendje fennállásának 700 éves jubileumára (1701-re) igyekezett eltüntetni a 150 éves török uralom pusztításának nyomait. 1722-1768 között energikus, szigorú főapát, Sajghó Benedek a győri karmelita templom építőjével, Witwer Márton Atanáz karmelita testvérrel felépíttette a ma is fennálló barokk épületeket. II. József, a kalapos király rendelete 1786-ban a többi szerzetesrenddel együtt a pannonhalmi Szent Benedek rendet is eltörölte. 1802-ben aztán a szétszórt bencések újra elfoglalhatták elhagyott kolostorukat. Az 1823-ban kezdődő építkezésekkel a hatalmas könyvtárépületnek és a templom klasszicista tornyának megalkotásával kialakult a kolostor mai formája. Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság a UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része.

Apátsági Arborétum ( Pannonhalma)
 
 

Mind az arborétum, mind a parkerdő jellegű területek első és legfontosabb funkciója a tájképi és természeti értékek megőrzése, védelme, bemutatása, valamint a főapátság építészeti műemlékegyüttese esztétikai értékének kiemelése.
A parkerdő a Pannonhalmi-dombság keleti (pannonhalmi) vonulatán található. Jellemző talajtípusai pannon üledékeken kialakult barna erdőtalajok. Domborzati viszonyaira jellemző a viszonylagosan meredek lejtők (25-40 %) megléte.
Klímája enyhe átmenetet mutat a Kisalföld kontinentális és a Bakony kedvezőbb csapadék és hőmérsékleti viszonyai között.
 

Az apátságot körülvevő terület angolkertté alakítása 1820-ban kezdődött. Több mint 400 növényfaj (köztük számtalan különlegesség: kínai mamutfenyő, szárnyasdió) megtalálható ezen a területen. A parkerdő a Pannonhalmi-dombság keleti (pannonhalmi) vonulatán található. Jellemző talajtípusai pannon üledékeken kialakult barna erdőtalajok. Klímája enyhe átmenetet mutat a Kisalföld kontinentális és a Bakony kedvezőbb csapadék és hőmérsékleti viszonyai között. A védett botanikai értékek közül megtalálható a nagyezerjófű, a tarka nőszirom, a törpe nőszirom, a hegyi árvalányhaj, a tavaszi hérics, a bíboros kosbor és a selymes boglárka.  
A zoológiai értékek közül legértékesebb a terület énekesmadár állománya. Az általánosan előforduló fajok közül kiemelendő a fokozottan védett gyurgyalag, amely ritka fészkelő ezen a dombvonulaton.

 

Területén több száz fa- és cserjefaj található. Ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta. Különösen értékesek azok a fajtagyűjtemények, amelyek növénycsaládot, vagy egy-egy faj változatait együtt tartalmazzák. Az arborétum igen gazdag cserjékben is. Az arborétumot kerítés veszi körül, de a területén belül sűrű sétautakat alakítottak ki.

Cím:Pannonhalma, Vár u. 1.T:96/570-191

Nyitva tartás:Előzetes egyeztetéssel az apátság bejáratánál. (Pax Tourist Iroda)

 

 

BICIKLITÚRA ÚTVONALAK

Szigetköz 54 km, 1 túranap
Rajka-Dunakiliti-Mosonmagyaróvár-Halászi-Darnózseli(Lipót)-Hédervár-Ásványráró-Győrladamér-Győr
Sík vidéken, erdős, ligetes részeken vezet az út a Szigetköz gerincén. A kerékpárosok ebben a régióban hosszabb szakaszokon már önálló kerékpárúton haladhatnak (Hédervár-Győr), és útbaigazító táblák is segítik eligazodásukat. Kitérve Lipótra a termálfürdőben felüdülhetnek. A vállalkozó kedvűeknek a Duna gátjain való bringázást javasoljuk a javított burkolatú földutakon. A Szigetközben kerékpárbarát szálláshelyek, változatos élmények (terepbiciklizés, strandolás, csónakázás, jó éttermek) és sok látnivaló (Hédervár, Győr stb.) várják a turistákat, ezért itt érdemes több napot is eltölteni.

A Kisalföld keleti medencéjén át 61 km, 1 túranap
Győr-Bábolna-Nagyigmánd-Kocs-Tata (Vértesszőlős)
Győrtől Komáromig a Duna mellett nagy forgalmú út vezet, ahol tilos a kerékpározás. Ezért a régió egyik legszebb városáig, Tatáig a kisebb forgalmú közúton, kellemes sík terepen vezet a túra. A szép látnivalók mellett Bábolnán lovagolni, Tatán strandolni is lehet.

 

Vissza a tartalomjegyzékhez